Wie van haken houdt, die heeft uiteraard een haaknaald nodig. Een onmisbaar iets om leuke creaties te haken. Maar welke naald is nu echt goed? Dit hangt uiteraard van persoon tot persoon af. De ene heeft graag een aluminium naald, de andere een haaknaald met een soft grip.

Ook de grootte van de naald speelt wel een belangrijke rol in het haken. Hoe dunner het garen, hoe dunner de haaknaald uiteraard moet zijn. Als je graag dekens haakt dan zal je over het algemeen grotere haaknaalden nodig hebben.

We hebben veel verschillende soorten naalden.
Hoe zit een haaknaald in elkaar?

Een haaknaald bestaat uit verschillende onderdelen. Ook al is de haaknaald één geheel. Zie hieronder de afbeelding:

Handgreep:

Het langere uiteinde dat dient voor de balans en om subtiel te kunnen bewegen

Grip:

Een plat gedeelte, dat tussen duim en wijsvinger kan worden vastgehouden, en waarmee de haaknaald in de juiste stand wordt gehouden. Dikkere haaknaalden hebben soms geen grip.

Schacht:

Dit is een vrij kort, cilindrisch deel van de haaknaald. De schacht dient om meerdere lussen omheen te slaan. De cilindrische vorm zorgt ervoor dat alle lussen even groot worden.

Keel:

De keel dient om de draad eromheen te slaan.

Punt:

Deze zit aan het uiteinde, is min of meer scherp en wordt in de steken gestoken.

Welke afmetingen hebben haaknaalden?

De afmetingen van haaknaalden worden altijd weergegeven in millimeter en gaan meestal van 0,60mm tot 15mm.
De meest gebruikte haaknaalden zijn 3 en 3,50mm.

De top 5 haaknaalden van CrochetCreations zijn:
1 Tulip Etimo

Op nummer 1 hebben we de Tulip Etimo haaknaalden, met de zachte softgrip handvatten liggen deze haaknaalden comfortabel in de hand en garanderen urenlang haakgenot zonder enige vermoeidheid. 

2 Addi Swing

Het is een prachtige haaknaald met een gebalanceerd handvat dat voorkomt dat u kramp krijgt. Het ergonomisch design garandeert dat de haak uitermate comfortabel in de hand ligt. 

3 Knitpro Waves

Hoogwaardig aluminium haaknaalden met stevige maar toch zachte grips. KnitPro Waves haaknaalden zorgen door hun ergonomische vorm dat de spieren in je handen worden ontlast.

4 Clover Soft

Clover’s serie Soft Touch haaknaalden biedt u een fijn in de hand liggende, lichtgewicht haaknaald. Dankzij de perfect gevormde haaknaaldpunt en ergonomisch gevormd handvat zijn ze een genot om mee te haken.

5 Clover Amour

De haaknaalden van Clover Amour hebben kleurrijke, comfortabele handgrepen met zacht antislip materiaal waarmee urenlang gehaakt kan worden zonder vermoeide handen. 

Welke haaknaald jij het leukste vind hangt helemaal van jezelf af. Welke maten je nodig hebt hangt af van het haakwerk dat je gaat maken. Amigurumi hebben meestal een kleine haaknaald nodig en dekens een groter. Op onze website vind je verschillende soorten haaknaalden en er zit er zeker eentje tussen die jou kan bekoren.

Ik wens je veel succes in jouw zoektocht en veel haakgenot met deze leuke haaknaalden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *