De geschiedenis van het haken

leren-haken-

Haken is een eeuwenoude bezigheid die zijn oorsprong kent rond 1800. Toch werd de handwerktechniek lang als oubollig gezien. Haken is weer helemaal terug. De nieuwste trends als Zpagetti en Amigurumi hebben het haken weer helemaal hip en trendy gemaakt, zowel op het gebied van mode, woonaccesoires, maar ook een gehaakt kraamcadeautje is zeer orgineel en helemaal trendy.

Laten we beginnen met de term haken, in het Engels crochet. Afgeleid van het oud-Franse woord crochet wat weer komt van croche of croc in Germaans dat beide ‘haak’ betekent. Crochetage was de term die werd gebruikt om vroeger de verschillende stukken kant aan elkaar vast te maken. 

Waar het allemaal begon

Van haken zoals wij het kennen begint de geschiedenis in 1800. Vanuit de noodzaak om goedkoper en sneller kant te produceren kwam kanthaken om de hoek kijken. Hoewel de elite vanzelfsprekend haar neus ophaalde voor dit werk, kant was immers altijd een statussymbool geweest. Denk aan de brede kragen ven edellieden op schilderijen van Rembrandt en anderen. toch kwamen er in 1840 zo’n 11 boeken van de hand van een dame over kantpatronen. Deze dame, Mademoiselle Riego de la Brachardiere, was de eigenaresse van een onderneming in het maken van kant.

tafel kleedje gehaakt

Haken door de jaren heen

Tussen 1910 en 1920 werden haakboeken en haakpatronen massaal geproduceerd. Haken werd gezien als een elegante vaardigheid die elke vrouw moest kunnen. In 1930 werd de mode een stuk eenvoudiger. Haakwerk werd alleen nog gebruikt voor kinder- en babykleding.

Vooral de ‘granny square’ was populair in de Hippietijd. Dit patroon werd voor het eerst geprint in 1897 om restjes garen mee op te maken. Dit patroon is dus 116 jaar oud en nog steeds razend populair!

klassieke granny squares

Heel lang is haken in de huishoudelijke sfeer gebleven; fijne kleedjes, antimakassars. Na de 2de Wereld Oorlog kwam daar verandering in. Mode ontwerpers ontwierpen, sjaals, mutsen, baretten, poncho’s, vesten enzovoort. Tegenwoordig is er, door de zeer ruime keuze in prachtige garens, diktes van haaknaalden en patronen die beschikbaar zijn via internet, zoveel mogelijk dat het haken in huishoudelijke sfeer weer terug is van weggeweest.

Tegenwoordig is haken echt niet ‘saai en oubollig’ meer! Integendeel. Wij haakliefhebbers hebben de smaak zeker weer te pakken om te gaan haken. Van leuke woondekens, accessoires, tot mooie kleding zoals kleedjes, sjaals, omslagdoeken. Zelfs mooie creaties om cadeau te geven aan onze naasten. Je kan het zo gek niet bedenken of wij zullen het wel haken.

Ik neem aan dat jij ook houdt van haken? Of je nu al veel ervaring hebt of weinig. We doen het allemaal met veel liefde en plezier. Laat ons jouw mooiste haakcreaties zien. Deel ze met ons op Facebook & Instagram of mail ze ons door via info@crochetcreations.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *