Wat betekenen de symbolen op het label van mijn wol?

Op het label van je wol staat heel veel informatie die jou al een heel eind op weg helpen bij de keuze van je project. Uiteraard vraag jij jou soms ook af wat al die informatie betekend.

Op een label staan de volgende zaken altijd vermeld:
  • Samenstelling van het garen, bv 100 % katoen, acryl, wol, etc…
  • Aanbevolen naald dikte om te breien of haken
  • Looplengte van het garen en het gewicht.
  • Was, droog en strijk instructies
  • Kleurnummer van het garen en het verfbad nummer
  • Stekenverhouding op 10 x 10 cm
Stekenverhouding:

Een van de belangrijkste informatie op een garen label is de stekenverhouding. Dit is heel belangrijk voor je komend project. Als je kijkt naar de foto hiernaast (hieronder op de gsm) zie je dat dit garen een stekenverhouding heeft van 26 steken en 28 toeren bij naald 2,5 mm tot 3,5 mm. Een proeflapje wordt altijd 10 x 10 cm gemaakt. De stekenverhoudingen zijn dus daarop gebaseerd. Maak dus altijd een proeflapje alvorens je aan je project begint.

label lezen op crochetcreations.be
Aanbevolen naald dikte:

Als je een ander garen wil gebruiken dan aan gegeven in het patroon kan het dus goed zijn dat je ook een andere naald dikte zal moeten gebruiken om aan het aantal steken te komen van het proeflapje. Het ene garen heeft 20 steken op 10 cm met naald 5 mm, het andere garen doet dat al met naald 4 mm

Dikte van de wol:

Op het label vind je ook de dikte van de garens terug. Dit vind je als symbool een bolletje met een nummer in. In bovenstaande foto zie je 2 fine staan. In mijn blog heb ik deze termen helemaal uitgeschreven om het wat gemakkelijker te maken deze te begrijpen. Check mijn blog hier

Looplengte en gewicht:

Wat ook belangrijk is op het label is de looplengte van het garen. Zeker als je een ander garen wil gaan gebruiken dan aangegeven op het patroon. Niet elke bol van 50 gram heeft evenveel meters lengte. Daarom komen we altijd opnieuw uit bij een proeflapje maken om te berekenen hoeveel garen je nodig zou hebben voor jouw project.

Kleurnummer en verfbad nummer:

Het kleurnummer geeft aan welke kleur je gebruikt. Maar wat nog belangrijker kan zijn is het verfbadnummer (lot). Dit nummer geeft aan van welke partij of welk verfbad het garen komt. Als je garen aankoopt voor hetzelfde project is het van belang dat alle bolletjes van hetzelfde verfbad zijn. Anders loop je het risico dat je kleurverschil hebt.

Hieronder vind je een overzicht van alle was symbolen en hun betekenis. Want ook dit is heel erg belangrijk!

waslabels en zijn betekenis