Hoe kies je de juiste haaknaald?

Ook in haaknaalden heb je van soorten, en hoe meer soorten hoe moeilijker het soms wordt om te kiezen. De meest gebruikte haaknaalden momenteel zijn de naalden met een soft grip. Vroeger gebruikten de meeste mensen de metalen haaknaalden van Prym, nu stappen we al meer over naar haaknaalden met een soft grip. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Materiaal

Een haaknaald is een stokje met een haakje eraan. Dit hebbeding wordt al eeuwenlang gebruikt. Vroeger haakten onze grootmoeders vooral met metalen naalden. Nu vind je haaknaalden in allerlei hout, bamboe, kunststof of aluminium.

Kunststof/plastic

Deze naalden worden vooral aangekocht om te beginnen met haken en vind je in de niet gespecialiseerde winkels. Deze naalden zijn vooral in set te verkrijgen en in verschillende kleuren.
Deze haaknaalden zijn heel goedkoop en wegen heel weinig waardoor je hand dus niet snel vermoeid geraakt. Deze naalden zijn slijtvast, voelen niet koud aan maar het nadeel van deze haaknaalden is dat ze minder sterk zijn en dus ook sneller zullen breken.

Hout

Haaknaalden vind je ook in verschillende houtsoorten. Je kan heel mooie haaknaalden vinden in hout omdat dit een bewerkbaar product is, denk maar aan de inkervingen in de haaknaalden. Hout ademt en neemt gemakkelijk vocht op, maar geeft het vocht ook terug weer af. Deze naalden voelen altijd heerlijk warm aan.
Deze haaknaalden zullen wel altijd iets stroever zijn dan haaknaalden in staal of aluminium.
Haaknaalden in hout zal je nooit vinden in kleine maten omdat je hout niet dun kan slijpen. Ze verliezen anders hun stevigheid. Waardoor ze snel zullen breken.

Bamboe

Bamboe is heel sterk en ook flexibel. Bamboe is ook heel licht, veel lichter dan hout. Bamboe is ook ideaal voor mensen die snel allergisch reageren daar het antibacteriële eigenschappen heeft. Net zoals hout voelt bamboe warm aan en zijn ze minder duur dan houten haaknaalden.

Staal

Staal is een hard en sterk materiaal. Daardoor kunnen haaknaalden in staal ook in hele kleine afmetingen gemaakt worden. Dit materiaal wordt ingezet voor haaknaalden die minder dan 2 mm zijn. Deze haaknaalden worden dan ook meestal gebruikt om te haken met borduurgaren. Stalen haaknaalden laten je garen gemakkelijk over je naald glijden.

Aluminium

Aluminium bevat in tegenstelling tot staal geen ijzer. Daarom is het ook minder sterk dan staal. Deze materie wordt dan ook het vaakst ingezet voor grote haaknaalden. Deze zou in staal anders veel te zwaar worden.
Veel van de nieuwe ergonomische haaknaalden worden in aluminium gemaakt. Denk maar aan Clover, Tulip & Knitpro

Naalddikte

Iedere haaknaald heeft verschillende diktes. Bij ons worden de maten in millimeter uitgedrukt. Dat verschilt uiteraard met de maten van de VS en de UK. Hieronder vind je de omrekentabel. Deze tabel is handig mocht je een patroon hebben waarbij de haaknaald maat in VS of UK word vermeld. 

UK maten
14
12
10
9
8
7
6
5
4
3
US Maten

14

12

11

8

6

B/1

C/2

D/3

E/4

F/5

G/6

H/8

I/9

J/10

 

Maten in mm

0.60

 0.75
 1.00
1.50
1.75
2.00
2.50
3.00
3.50
4.00
4.50
5.00
5.50
6.00
6.50

Het hangt dus van heel veel factoren af waarop jij je kan baseren om een haaknaald te kiezen. Maar het handvat van de haaknaald zal wellicht de doorslag geven om de haaknaald te kiezen. Je hebt haaknaalden met een soft grip, met ergonomische grip en zonder grip. Als je gevoelig bent aan je handen ben je best om te kiezen voor een soft grip of een ergonomische grip. Dan ben je zeker dat je urenlang haakplezier zal beleven.