Hoeveel wol en welke wol heb je nodig om een muts te maken?

Een warme dikke muts in de winter is een echte must-have. We hebben het allemaal wel graag warm. En de muts is nog unieker als we hem zelf gaan haken of breien. Voor een warme muts kies je dus het best voor wol en ook dikker garen, dit haakt of breit het snelste weg.

Een warme dikke muts in de winter is een echte must-have. We hebben het allemaal wel graag warm. En de muts is nog unieker als we hem zelf gaan haken of breien.
Voor een warme muts kies je dus het best voor wol en ook dikker garen, dit haakt of breit het snelste weg.

Om een muts te haken of breien heb je breinaalden nodig of een haaknaald. Als je met dikkere wol gaat werken dan is het goed om een dikkere naald te gebruiken. We zitten al snel aan brei of haaknaald nummer 5 mm.
Om een warme muts te breien of haken met dikkere wol heb je meestal wel genoeg aan 1 bol wol. Je kan een muts ook in het katoen haken. Echter rekt deze niet zo goed mee en is deze ook niet warm in de winter.

Kijk vooral goed op het label van je bolletje wol hoeveel meter er op de bol zit en of je daarmee genoeg hebt voor een muts.

Gebruik je dikke wol, dan heb je tussen de 115 en 183 meter nodig. Werk je met een dunnere draad, dan heb je tussen de 137 en 275 meter nodig.

Voor je aan jouw werk begint is het belangrijk om de omtrek van het hoofd te meten voor wie je de muts gaat haken of breien. Het is hierbij dan ook belangrijk om een proeflapje te maken om zo te weten hoeveel centimeter je meet, en hoeveel steken per centimeter je haakt of breit. Klik hier om meer te lezen over hoe je een proeflapje maakt.

Rond altijd af naar beneden. Wol rekt namelijk gemakkelijk mee maar krimpt niet zo snel.

Durable Chunky Wool & Durable Forest zijn leuke garens voor een warme muts. Ook Merino 70 van Lang Yarns of Wooladdicts Fire zijn ideaal.