Hoeveel wol heb je nodig om een trui te haken of breien?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden omdat je veel verschillende soorten wol hebt qua diktes en ook verschillende brei of haaknaald diktes hebt. Maar uiteraard ook verschillende maten van truien hebt. Want bijvoorbeeld een trui haken of breien voor een man is verschillend dan voor een vrouw.

Wanneer je bijvoorbeeld garen hebt van 150 meter looplengte voor naald 3 mm dan kun je een eenvoudige trui maat 38 breien of haken met 10 bollen garen. Als je dezelfde maat trui wil breien of haken met een patentsteek of kabels dan heb je al gauw 4 bollen extra nodig. Deze patronen verbruiken namelijk meer garen. Als je een korte trui zal gaan maken zal je wellicht al genoeg hebben aan 8 bollen. Als je voor een langere trui gaat dan zal je zeker 12 bollen moeten nemen.

Je vindt al heel veel informatie terug op het label van het garen en daarop vind je al de hoeveel gram wol je zou nodig hebben voor een trui maat 38 en op welke naald mm deze berekend werd.

Uiteraard als je met een kleinere naald of grotere naald gaat werken zal je meer of minder garen nodig hebben. Daarom is en blijft een proeflapje toch wel geen overbodige luxe om te maken alvorens je aan een groot project begint zoals een trui breien of haken.

Proeflapje – Ook hier is het weer heel erg belangrijk om een proeflapje te maken. Je maakt het proeflapje dan volgens de aangegeven stekenverhouding. Je loopt anders het risico dat je trui te groot of te klein is of dat je garen tekortkomt of juist teveel over hebt.

Je proeflapje moet altijd 10 x 10 cm zijn om het juiste aantal te berekenen wat je zal nodig hebben. Je kan hier bekijken hoe je een proeflapje dient te maken.

Wij hebben heel wat pakketten in ons assortiment met truien. Zowel garenpakketten als haak/breipakketten waarin het patroon heel duidelijk uitgeschreven is en je de hoeveelheid wol krijgt die jij nodig hebt.